Beneficiile alăptării pentru bebe si mamă

Alăptarea aduce multiple beneficii atât copilului, cât și mamei. Este de necontestat faptul că laptele matern este hrana ideală pentru bebeluș, protejându-l de eventualele infecții și întărind bariera imunologică a acestuia. În plus, momentele de alăptare fundamentează relația dintre mamă și copil și se constituie în dovezi ale dragostei împărtășite.
Doctorul pediatru neonatolog Ana Culcer vorbește despre importanța laptelui matern în dezvoltarea armonioasă a copilului. Este foarte important ca bebelușul să fie alăptat exclusiv la sân primele 6 luni! Apoi, procesul de alăptare poate continua timp de 2 – 2 ani și jumătate, o masă dimineața și o masă seara (în combinație, desigur, cu alte alimente solide). Laptele matern asigură o treime din nevoile alimentare și de dezvoltare imunologică ale sugarului. Laptele își schimbă compoziția în timp, adaptându-se nevoilor nutriționale ale copilului. Ideea conform căreia mama nu produce lapte este un mit, exceptând situațiile când  cauza este o boală. Stimularea mamelonului poate duce la apariția laptelui.
Puseele de creştere intervin în perioade diferite, în funcţie de fiecare copil. Atunci când trece printr-o asemenea etapă, sugarului îi este foame mai des, simțind nevoia să mănânce chiar la un interval de 2 ore sau în fiecare oră. Un puseu durează, de obicei, între 7 și 10 zile. În acest interval, copilul se poate trezi mult mai des chiar și în timpul nopții pentru a lua o gustare.
Mama nu trebuie, însă, să își facă griji în privința faptului că nu va putea face față poftei de neoprit  a copilului, căci, cu cât momentele în care alăptează devin mai dese, cu atât mai mult procesul de lactație va fi stimulat. Această perioadă de foame exacerbată a micuțului este însă temporară și se manifestă, în principiu, în primul an de viață.
Din punct de vedere nutrițional, vitamina D este importantă atât pentru dezvoltarea oaselor fragile ale sugarului, cât și pentru imunitatea acestuia. Este recomandată administrarea vitaminei D, a fierului și, uneori, a vitaminei K, bebelușilor.
Dacă mama dorește o pauză de la alăptat, se poate face o „bancă de lapte matern”. Se pot strânge provizii de lapte, este însă foarte important modul în care acestea sunt păstrate. Mama se poate mulge ori cu mâna, ori cu o pompă pentru sân. Atunci când mama biologică nu își poate alăpta copilului, prima alternativă, dacă este disponibilă, ar fi utilizarea laptelui matern donat de către o altă mamă. Alăptarea ajută la diminuarea riscului de cancer la sân sau ovarian și la încetarea sângerării de după naștere.
    Cel mai important este ca mama să aibă încredere în forțele proprii și să fie susținută de familie. Aceasta nu trebuie să cadă în plasa descurajării și a subestimării în timpul puseelor de creștere ale bebelușului, ci să se bucure de toate aceste momente frumoase și unice, care vor fi trecut cât ai zice... bebe.