Cum să alegi numele copilului tău? Iată câteva idei!


 
Alegerea prenumelui sau a prenumelor pentru bebelușul tău poate deveni o sarcină copleșitoare, având în vedere multitudinea de opțiuni pe care le ai. În plus, este important ca tu și partenerul tău să cădeți amândoi de acord asupra unuia.  Pentru a face trierea inițială, gândește-te dacă vrei un nume popular pentru copilul tău sau nu; sau dacă îți dorești un nume modern, care nu are rădăcini în limba română sau latină ori un nume tradițional românesc.

Un sfat util este să alegi un prenume care să sune bine alături de numele de familie. În plus, nu uita să ai grijă la inițialele pe care le va forma numele întreg, mai ales daca vrei sa ii pui copilului doua prenume.

Chiar dacă îți dorești un nume cât mai deosebit, neobișnuit, gândește-te și la efectele ulterioare pe care le va avea asupra copilului tău când acesta va crește și se va integra într-o comunitate (grădiniță, școală). Există șansa ca un nume ciudat, ieșit din comun să stârnească reacții controversate din partea celor din jur, ceea ce va aduce copilului tău un sentiment de nesiguranță și anxietate.
Pentru început, alege să faci o listă cu nume preferate, și, în timp, în funcție de modul cum se schimbă preferințele tale și ale partenerului, elimină din ele.

Noi îți propunem o listă cu câteva prenume de fetițe și băieței.  

Nume fete:

Adela – originea numelui este „Adal” și înseamnă „nobil” în germana veche.
Aimee – provine din limba franceză și are semnificația „iubit; de iubit”.
Aisha – este un nume arăbesc purtat de fiica lui Mahomed. Înseamnă prosperitate.
Alessia – este un derivat al prenumelui Alexandra.
Anais – este un nume cu o rezonanță foarte plăcută. Acesta provine din ebraică și poartă atributele înțelegător, sufletist, dulce, cuminte.
Anemona – unele dintre cele mai frumoase flori ale primăverii, se spune despre acestea că sunt „lacrimile Afroditei”. Provine din grecescul  „anemos” (vânt).
Ariadna – provine din limba greacă. Înseamnă „cel mai sfânt”.
Charlotte – numele de fată Charlotte este de origine germanică și are semnificația de „om liber”.
Chloe – provine de la grecescul „Khloe” și înseamnă „înflorit”.
Fiona – este originar din limba galeză și înseamnă „alb”, „pur”.
Iustina – provine din limba latină: „just”, „drept”.
Nora – nume de origine grecească ce înseamnă „rază de soare”.

Nume băieți:

Ayan – în limba africată înseamnă „luminos” iar în limba indiană înseamnă „cale, drum deschis”.  
David –  semnificația lui este „iubit”, „îndrăgit”. Numele David este de origine ebraică și este foarte vechi. Persoanele cu acest nume sunt sociabile, flexibile, elegante și știu să facă față cu brio oricărei provocări.
Darius – derivat din  forma grecească a cuvântului persan darayavahush („posedat de bine”).
Flavius, Flavian – provine din limba latină și înseamnă „auriu”, „blond”.
Louis – în germană, semnificația este „războinic faimos”.
Matei/ Matthias/ Matias – provine din cuvantul ebraic mattityahu care înseamnă „dar de la Dumnezeu”.
Nicolas – sursa este „Nikolaos”, un nume grecesc însemnând „oameni victorioși”.  
Rafael – se regăsește în cuvântul ebraic repha'el, care se traduce prin „Dumnezeu e tămăduitorul nostru”.
Sebastian – acest nume are rădăcini în limba greacă, în cuvantul „sebastos” („venerabil”).

 

Foarte interesantă este combinația dintre un nume modern și unul tradițional. Acestea din urmă sunt, de asemenea, foarte frumoase și pline de semnificație. De exemplu, câteva prenume clasice, care nu se vor demoda niciodată sunt Maria, Ana, Alexandra/Alexandru (provine de la grecescul „Alexandros” care înseamnă „protector al bărbaților sau al oamenilor”). În folclorul românesc, numele Alexandru este un însemn al celor viteji, ambițioși și cu personalități puternice. In istoria noastră, acest nume a fost purtat de 22 de domni ai țărilor românești. Alte nume pentru care poți opta sunt: Victor/ Victoria, Ștefan/ Ștefania, Silviu, Iulian, Delia, Lăcrămioara și nu în ultimul rând Andrei sau Andreea.

Nu uita, este foarte important să nu faci din alegerea numelui o adevărată dramă de familie! Trebuie să existe o comunicare deschisă între tine și partenerul tău, și să nu vă lăsați pradă certurilor și a contradicțiilor, ci să faceți din această sarcină un motiv de distracție. Pentru ca ambii parteneri să fie fericiți, se poate alege varianta folosirii a două prenume: unul ales de mamă și unul ales de tată.