Avantajele cititului de la vârste fragede


Când începem să-i citim copilului?

Unele studii au demonstrat că este benefic să-i citim bebelușului în timpul sarcinii. Astfel, ei încep să se obișnuiască și vor fi în stare să recunoască ritmul vocii mamei lor. Cititul poate să fie și o metodă eficientă pentru calmarea copilașului, pe măsură ce crește și se dezvoltă, dar în același timp îi poate crește și nivelul de inteligență.


Așadar, este bine să-i citim copilului în timpul sarcinii, dar nu trebuie să uităm să continuăm această activitate și după ce se naște.

Cărticelele cu poze foarte mari și cu puțin text sunt perfecte când este mic. Veți vedea cum foarte curând va începe să fie din ce în ce mai atent la povestioare, la cuvinte, la litere sau numere și cum va prefera o anumită carte. Cititul poate să devină un ritual, de cel puțin 10-15 minute pe zi, înainte de culcare sau ori de câte ori doriți să țineți copilul liniștit pentru câteva momente. Această variantă este o alternativă minunată la televizor.

 
Cărțile trebuie să fie alese cu atenție, în așa fel încât să fie interesate și atractive. Dacă cel mic își dorește, puteți să-i citiți aceleași cărți în mod repetat.

Pe măsură ce va crește, veți vedea că micuțul își va îmbogăți vocabularul, va avea memoria mai bună, va învăța literele mai devreme și va începe să pună întrebări. Își va forma astfel un obicei pe care îl va urma toată viața. Printre beneficii se numără: învățatul cuvintelor noi, dezvoltarea atenției și a memoriei, adunarea informațiilor, combinarea anumitor cuvinte sau ilustrații, stimularea imaginației și a simțurilor.


După o anumită vârstă, îl puteți învăța să citească folosind cartonașe colorate cu diferite litere. Puneți-l să citească litera de câteva ori și apoi să o deseneze, astfel încât să facă legătura între modul în care aceasta este pronunțată și reprezentarea ei grafică. Apoi lăsați-l să combine cuvintele și să creeze propoziții. Toate aceste acțiuni îl vor ajuta să înceapă să citească singur și să-și dezvolte din ce în ce mai mult vocabularul.

Copilul învață mai multe lucruri dacă este instruit de părinți, iar folosindu-vă puțin imaginația puteți face din citit o experiență minunată pentru cel mic. Bucurați-vă de timpul petrecut cu prichindelul vostru, dar și de poveștile frumoase care vă aduc aminte de copilărie.

Așadar, cărțile sunt extrem de importante și necesare atât pentru un copil, cât și pentru un adult. Ele nu trebuie să lipsească sau să fie înlocuite de televizor, telefon, laptop sau tabletă.