Erupția dentară la copii

Procesul prin care primii dinți străpung gingia și apar în gura bebelușului se numește erupție dentară, fiind fiziologic și natural și producându-se de cele mai multe ori fără nicio problemă pentru copil.
 
Erupția începe cu două luni înainte ca dintele să iasă, propriu-zis, la suprafață și crește intermitent. Toți dinții primari ies până la vârsta de 2 ani și jumătate, iar în majoritatea cazurilor, singurele simptome care preced erupţia sunt creşterea fluxului salivar şi dorinţa copilului de a introduce degetele sau diferite obiecte pe care le are la îndemână în gură. Însă pot apărea și anumite probleme, precum: dureri gingivale, umflarea și înroșirea gingiilor, stare febrilă, scaune moi, agitație, plânsete, lipsa poftei de mâncare sau un apetit scăzut pentru produse solide.

Dacă micuțul tău suferă din cauza erupției dinților îl poți ajuta să treacă mai ușor peste această etapă din viață folosind jucăriile gingivale care sunt utile atunci când bebelușii simt nevoia să roadă ceva. Gelurile pentru gingii ajută în situațiile în care durerile sunt mult prea puternice, iar masajul gingiei îl ajută pe copilaș să se liniștească și îi ameliorează durerea. În cazul în care cel mic are febră sau dureri mari, folosește paracetamol sau ibuprofen. Înainte să-i dai jucăriile gingivale, asigură-te că acestea au fost spălate și că prichindelul are mâinile curate. Dacă salivează excesiv, şterge-i guriţa şi bărbia fiindcă saliva poate produce iritaţii.
 
În ceea ce privește mâncarea, este recomandat să se evite alimentele solide pentru că pot răni gingiile care oricum sunt sensibile. Mâncarea trebuie să fie pasată sau foarte bine fiartă. De asemenea,  hidratarea este foarte  importantă  în zilele în care dinții erup.

Fiecare copil are un ritm propriu de apariție și dezvoltare a dinților, dar dacă bebelușul tău are mai mult de un an și încă nu i-au apărut dințișorii, cel mai indicat ar fi să apelezi la consultul unui medic pediatru pentru a fi sigură că nu este vorba de anumite probleme de sănătate. Nu trebuie să te îngrijorezi, chiar dacă dinții apar după această vârstă, dar este de preferat să ceri părerea unui doctor.