Beneficiile muzicii asupra dezvoltării armonioase a copilului


Muzica are încă de la naștere un rol fundamental în dezvoltarea personalității unui copil.  Părinții folosesc muzica pentru a-și exprima dragostea, bucuria sau pentru a-i liniști pe cei mici.

Nou-născuții pot să recunoască o melodie chiar înainte de a începe să vorbească. Din momentul în care sunt apți din punct de vedere fizic, încearcă să imite diverse sunete și să se miște după ritmul muzicii. De exemplu, muzica plăcută de fundal poate să calmeze bebelușul înainte de somn.

 
Copiii de peste 1 an se bucură cu adevărat de melodiile pe care le ascultă, dansează și chiar devin pasionați de un anumit cântec care îi liniștește, dezvoltându-și în același timp memoria și limbajul.


Preșcolarilor le place foarte mult să fredoneze și să-și audă vocea, nefiind conștienți de abilitățile vocale. Repetarea cântecelor cu rime ușoare, copilărești, va ajuta la dezvoltarea memoriei copilului, iar melodiile clasice îi pot îmbogăți cunoștințele muzicale de la o vârstă fragedă.

Dacă doriți ca micuțul să aibă o dezvoltare cognitivă rapidă, se recomandă studierea unui instrument muzical, cum ar fi chitara, pianul sau vioara. Este demonstrat științific faptul că studierea unui instrument sau cântatul stimulează acțiuni complexe de coordonare a mișcărilor și concentrarea susținută.

Printre beneficiile pe care le poate aduce muzica în viața copilului se numără: îmbunătățirea memoriei, a abilităților de comunicare, creșterea încrederii în sine, stimularea dezvoltării cerebrale și o stare generală de relaxare. Copiii care cântă sau studiază un instrument au în general o atitudine mult mai deschisă și pozitivă, emanând entuziasm și spiritualitate.

Așadar, este ideal ca muzica să fie prezentă în viața copiilor încă de la naștere, pentru ca aceștia să-și dezvolte abilitățile artistice și emoționale. Educația muzicală îi ajută să-și dezvolte, în plus gândirea abstractă și nivelul de disciplină. Educația implică disciplina, iar studiul unui instrument presupune, de cele mai multe ori, mai ales în cazuri de performanță, o disciplină sporită.

Copiii care cântă sau studiază un instrument au în general o atitudine mult mai deschisă și pozitivă, emanând entuziasm și spiritualitate.

Iată, așadar, o mulțumime de motive să introduci muzica în viața copilului tău.