Cât de importantă este recoltarea celulelor stem?

Celulele stem pot fi transformate în aproape orice fel de celule umane (celule nervoase, hepatice, musculare, etc) și pot trata o gamă largă de afecțiuni. Acestea se pot înmulți prin diviziune celulară și ajută la formarea țesuturilor noi. Celulele stem provin din cordonul ombilical al nou-născutului și trebuie să fie recoltate imediat după naștere; sângele extras din acesta conține o sursă bogată de celule stem.

 
Prelevarea se poate efectua indiferent de tipul nașterii și nu este influențată de medicamentele administrare în timpul sarcinii sau al travaliului. Acest procedeu este sigur și nedureros, atât pentru mămică, cât și pentru bebeluș. Sângele preluat este testat, crioconservat (înghețat în azot lichid) și apoi depozitat într-o bancă de sânge. Procesul nu ar trebui să influențeze în vreun fel experiența nașterii.

Printre avantajele recoltării de celule stem se numără: folosirea acestora cu succes în tratamentul a mai mult de 50 de boli specifice copilăriei, inclusiv leucemia, anemia și diabetul de tip 1, recuperarea rapidă a pacientului după chimioterapie sau radiații, tratarea fraților sau a altor membri ai familiei. Nu există riscul de a fi respinse de organism și pot fi disponibile exact în momentul în care pot salva viața cuiva.

Totuși, în unele situații cum ar fi: naștere prematură, naștere multiplă, boli anterioare nașterii (HIV sau hepatita B) și complicații în timpul sarcinii,  medicii decid dacă se pot colecta celulele sau nu. Multe persoane se întreabă la cât timp după recoltare poate fi folosit acest sânge. În principiu, pentru totdeauna, iar cercetătorii au făcut cunoscute situații în care celulele stem au fost utilizate la un interval de 10 ani de la naștere, fără nicio problemă.
 
Dacă sunteți hotărâtă să prelevați celule stem, cel mai bine ar fi să consultați o clinică de specialitate, care vă poate oferi toate informațiile legate costuri, procedura de recoltare și stocare.