Cum să-i protejăm pe copii de accidentele casnice

Unul dintre principalele motive pentru care copiii sub trei ani ajung la camera de gardă este accidentul casnic. Copiii prezintă cel mai mare risc de a suferi accidente casnice deoarece își petrec o mare parte a timpului acasă. Căderea reprezintă unul dintre cele mai des înâlnite cazuri, majoritatea implicând împiedicări, căderi între două nivele sau pe scări. Nu lăsa copilul nesupravegheat niciun moment într-un obiect aflat la înălțime (de exemplu: scăunel de masă, pat). Evită să așezi obiecte pe pervaz, iar dacă ai scări, construiește-i celui mic o ușiță care îi va oferi mai multă siguranță.
O altă modalitate prin care se pot răni este prin arsuri. Băuturile extrem de fierbinți, apa fierbinte din baie, cuptorul, fierul de călcat, țigările, chibriturile și brichetele nu ar trebui să fie în preajma copilului tău în niciun moment. Învață-l de la o vârstă fragedă despre pericolele la care se expune atunci când se apropie de foc și supraveghează-l permanent. Folosirea sticlei a dus și ea la producerea multor accidente. Dacă se întâmplă să spargeți un obiect din sticlă, curățați rapid și aruncați resturile la gunoi.
De asemenea, otrăvirea este o altă modalitate prin care cei mici pot fi afectați cu ușurință.  Toate medicamentele, produsele de curățenie și cosmeticele conțin substanțe care pot dăuna grav sănătații, iar copiii pot fi atrași de ambalajul colorat al acestora. Țineți pastielele și substanțele chimice departe de ochii lor și închideți cu lacătul dulapul în care se află acestea.
Mai mult, un pericol îl reprezintă și sufocarea cu pungi sau înecarea cu jucării mici, alune sau bijuterii. Bebelușii sunt foarte curioși și obișnuiesc să introducă diverse obiecte în gură. Alegeți jucării potrivite pentru vârsta lor și nu lăsați obiectele de mici dimensiuni în preajmă.

Dacă s-a produs un accident casnic, iar copilul nu se simte bine, vomită sau este amețit, a înghițit obiecte de mici dimensiuni, are hemoragie la nivelul urechilor sau se plânge de o durere gravă, atunci trebuie dus de urgență la spital.