Alergii de primăvară la copii


Primăvara este un anotimp frumos, în care putem să petrecem mult timp în aer liber cu copiii. Din păcate, imediat ce înflorește vegetația, apar și alergiile de primăvară. Simptomele acestora sunt: oboseală, secreții nazale, strănuturi repetate, tuse, ochi roșii, lăcrimări sau inflamații ale gâtului. Cauzele apariției simptomelor pot fi: polenul, praful, iarba și insectele. Copiii sunt afectați în mod deosebit, iar măsurile de prevenire și tratament sunt necesare atunci când se încălzește vremea.
 
Uneori părinții confundă o simplă răceală cu alergia, diferența dintre ele este că prima durează o perioadă scurtă de timp, cu o posibilă febră ușoară, dupa care dispare. În schimb, cea de-a doua ar putea să țină cu săptămânile, să apară și să dispară succesiv. Cele mai frecvente tipuri de alergii sunt: alergia oculară (apare destul de frecvent și prezintă mâncărimi și înroșire sub pleoape, sensibilitate la lumină și lăcrimare) și rinita alergică (afectează mai ales copiii care suferă de astm și poate fi transmisă pe cale genetică).
 
Dacă vrei să eviți manifestarea alergiilor, trebuie să-ți iei câteva măsuri de siguranță pentru ca micuțul tău să intre cât mai puțin în contact cu factorii alergeni. Aerisește camera atunci când puiul tău nu este în ea și ține geamul închis cât mai mult timp, pentru a evita contactul cu polenul sau praful.

De asemenea, este recomandat să nu-l scoți la plimbare până în ora 10:00, pentru că nivelul de polen din aer este mai ridicat. Încearcă să limitezi timpul petrecut afară în această perioadă, mai ales în spațiile unde sunt foarte mulți copaci, flori sau insecte și în zilele calde, uscate și cu mult vânt. Alergiile netratate pot să ducă la complicații precum: infecțiile sinusurilor, astm, depresie, tulburări de somn și lipsa capacității de concentrare. Desigur, există și tratamente naturiste care pot diminua simptomele neplăcute, dar cel mai bine ar fi, în cazul în care se manifestă acut și frecvent, să ceri sfatul unui medic specialist, care îți va spune un tratament corespunzător. În această perioadă este bine să incluzi în alimentația copilului produse ce conțin mangan și cobalt, cum ar fi: pește, ciuperci, ridichii și cereale.