Cum îți înveți copilul să folosească olița

 

Să îți înveți copilul să folosească olița poate fi o provocare atât pentru tine cât și pentru micuț. Cel mai important este însă să nu îl grăbești. Fiecare copil este diferit și de aceea, vârsta la care acesta poate învăța diferă foarte mult.
Fetițele încep să folosească olița mai devreme, pe la 18 luni, iar băiețeii pe la 22 de luni. Rezultate bune se obțin dacă micuțul este învățat cu noua achiziție înainte să împlinească 3 anișori.
Pentru că de multe ori cel mic parcă nu vrea să îți dea ascultare și se încăpățânează să nu folosească olița, există o serie de pași pe care trebuie să îi urmezi. Însă prima dată trebuie să vezi dacă e momentul să începi antrenamentul. Există o serie de indicii care îți vor arăta dacă micuțul tău este pregătit pentru acest pas și anume: stă singur în poponeț, începe să imite comportamentul tău, începe să îl intereseze olița, refuză pampersul și vrea chiloței, face ordine după ce se joacă, începe să vadă diferența între starea pe care o are când este ud și cea pe care o are când este uscat. Dacă multe din indicii le-ai zărit până acum, atunci este timpul pentru distracție.
În primul rând, trebuie să ai răbdare. De cele mai multe ori această luptă cu olița poate duce la epuizare, țipete și lacrimi. Dacă ai observat orele când copilul tău face treaba mare atunci pregătește-te să-l pui pe oliță în același interval orar, în fiecare zi. Rutina este bună însă pentru rezultate satisfăcătoare, este bine ca micuțul să nu considere olița drept jucărie. Pentru a evita acest lucru se recomandă folosirea unor olițe fără accesorii, cât mai simple dar confortabile și sigure.
Un loc bine ales, strategic, poate fi cheia succesului. Olița nu trebuie ascunsă! Este important ca ea să fie mereu în orizontul vizual al copilului, într-un loc în care acesta să ajungă ușor și care să îi placă. Atunci când se așează pe oliță, chiar dacă nu face nimic, nu te supăra. Este bine să nu-l cerți și să nu-l grăbești. Mai bine explică-i ce este, la ce folosește și chiar arată-i cum se face. Puterea exemplului funcționează mereu!
Atunci când reușește să învețe să folosească olița, laudă-l și recompensează-l cu vorbe bune, un pupic sau o îmbrățișare. Și, odată ce ați reușit să atingeți țelul suprem, renunță complet la scutece. Revenirea nu poate decât să strice tot progresul.
Mediul în care copilul învață să folosească olița sau o nouă activitate contează foarte mult. Micuțului trebuie să-i placă ceea ce-l înconjoară și să se simtă bine. De aceea, vă recomandăm pijamalele călduroase realizate dintr-un material de calitate, care permite pielii copilului să respire.
La KaraBaby poți găsi pantalonii de trening din bumbac, cu diverse modele și în diverse culori, creați special pentru ca micuțul tău să se miște în voie și să fie fericit.