Somnul bebelușului în primul an de viață

 

Somnul este o nevoie psihologică de bază și este necesar pentru buna funcționare a organismului. Bebelușii au mare nevoie de un somn odihnitor deoarece hormonul creșterii este secretat mai ales în fazele de somn adânc.
 
Când bebelușii nu dorm suficient sau dacă somnul le este întrerupt, devin agitați și nervoși. Lipsa odihnei va compromite maturizarea fizică a celui mic și poate conduce la apariția unor probleme de sănătate și de aceea părinții trebuie să acorde mare atenție acestui aspect.
Nou-născuții dorm aproximativ 16 ore pe zi, perioada de somn fiind împărțită în 4-6 episoade întrerupte de treziri scurte. Odată cu trecerea timpului, reprizele de somn din perioada zilei vor fi din ce în ce mai scurte, iar numărul trezirilor nocturne se va diminua.
De regulă, cei mici au nevoie de estimativ 18 ore de somn în primele zile de viață, unii având capacitatea de a dormi continuu perioade lungi de timp, în timp ce alții se trezesc la aproximativ o oră. Pentru a afla dacă micuțul doarme destul, părintele trebuie să evalueze orele de trezire ale acestuia. De asemenea, dacă bebelușul este calm și prezintă o stare generală bună înseamnă că se odihnește suficient. În cazul în care este nervos, agitat și își freacă în mod constant ochișorii există posibilitatea ca somnul să nu fie îndestulător.
 
Este bine de știut că:
ü  Somnul se află în strânsă legătură cu creșterea copilului, prematurii dezvoltând mai greu ritmurile de somn și trezire.
ü  Bebelușii care nu sunt suficient de expuși la lumină sau care sunt ținuți într-o lumină constantă vor adopta mai greu tiparele de somn.
ü  Dacă micuțul sforăie, doarme cu gurița deschisă sau i se oprește respirația în timpul somnului este posibil să sufere de dificultăți de respirație și este recomandat ca problema să fie diagnosticată și tratată în mod corespunzător de un specialist.
ü  Un somn odihnitor presupune ca micuțul să fie pus la culcare pe spate, nu pe burtică.
ü  Rutina și programul zilnic sunt de folos în reglarea ceasului biologic al bebelușului, precum și în crearea deprinderilor de a se liniști singur, fără ajutorul părinților.
ü  Dacă somnul celui mic este sensibil la stimuli externi este indicat să se minimizeze implicarea părintelui ori de câte ori acesta se trezește noaptea.
 
Pentru a-l ajuta pe cel mic să doarmă bine, părintele trebuie să-i aleagă hăinuțe de calitate, dintr-un material confortabil și blând cu pielea delicată a micuțului. La Kara Baby se găsesc hăinuțe din bumbac de înaltă calitate: body-uri, salopete, bluzițe și pantalonași; confecționate cu dragoste și atenție în România.